Flossing terápia

Kissé megkésve, de ismét jelentkezem írásommal. Az volt a tervem, hogy minden héten fogom bővíteni blogom, viszont nagy örömömre egyre csak szűkül az erre szánt időm. A mondatomat nem szükséges panaszként értékelni, inkább  jól eső érzéssel tudatom olvasóimmal. Szaporodnak a kezeléseim és a masszázsaim száma, ami igen csak nagy boldogsággal tölt el. Több napra is rengeteg pozitív energiával tölt el mikor hozzám forduló vendégemnek megszűntetem fájdalmát és ezt tudatja is velem. Mert hát pont azért létezem, hogy segítsek másoknak. Valamelyik nap írtam a fb.-on egy posztot az én olajhasználatomról. Sok lájkot kapott. Nem is ez a lényeg. Egy kolléganő szólt, hogy bár ő lájkolta, de figyeljek már oda mert ha nem kész olajterméket vásárolok, ha nem minőségi olajokból készítek magam, illetve vendégeim számára olajkeveréket, akkor lesz ám nekem jaj. Mert, hogy egy ellenőrzés során megbüntethetnek. Na mondom ez szép. Persze ismerem a szakmámmal kapcsolatos jogi tényezőket, de engem akkor is felháborít, hogy míg a kész termékek messze nem tartalmaznak annyi és kiváló minőségű olajokat, illetve illó-olajkeveréket, addig   az én keverékem tiszta és kiváló minőségű első párlásból származó vivő olajok és szintén minőségi illóolajok.

Most rátérek, arra amit terveztem. Szeretnélek kissé jobban beavatni mi is az a Flossing terápia amivel vendégeim, különböző mozgásszervi problémáin tudok segíteni.

Hol használható a #flossing terápia?

Ez egy olyan módszer melyet szinte minden (végtagokon) területen lehet alkalmazni, legyen szó sportsérülésről, ödémáról, mozgásbeszűkülésről, vagy csak a regenerálódás támogatásáról. Természetesen itt is megvannak azok a kontra indikációk, amikor nem lehet alkalmazni, ilyen például: trombózis, vagy bőrsérülés, terhesség.

Másképen fogalmazva, olyan kompressziós terápia, mely ízületi és izombántalmak igen hatékony és nagyon gyors kezelését, gyors fájdalomcsillapítását valósítja meg és radikális mértékben gyorsítja a szöveti regenerációs időt. Erős gumiszalagokat 1,5-2 percre a panaszos terület köré tekerve, majd azt gyorsan visszaeresztve érjük el a tudományosan is igazolt hatást.

 – fájdalomcsillapítás: a flossing szalag felhelyezése során a bőrön stimulálja a bőr alatt lévő érzékelő sejteket (mechanoreceptorokat), amik megakadályozzák a fájdalom továbbvezetését a gerincvelő felé. Ezzel a technikával a panasz már a következő napon enyhülhet vagy megszűnhet. Természetesen a tartós eredmény érdekében szükséges lehet további alkalmazása is.

 – szivacshatás:azáltal, hogy nagy nyomású kompressziót hozunk létre, a nem kívánt, káros anyagok (gyulladásos faktorok) a nyirokrendszerbe kerülnek, így „megtisztul” az adott terület. Miután megszüntettük ezt a nagy nyomást, a hirtelen beáramló vér, illetve folyadék szinte azonnal kimossa, fokozva ezzel a hormon-, oxigén- és tápanyagok cirkulációját.

 – blokkoldás: a flossingolással együtt végzett mozgás hatással van a fasciára, a bőr alatti kötőszövetre, az izmokra, csontokra és az ízületekre egyaránt. Nagy kompresszió hatására ezek elmozdulnak egymáshoz és a környezetükhöz képest is, melyekkel feloldhatók az addigi beszűkülések, letapadások, amik hozzájárulnak a nagyobb mozgásterjedelem eléréséhez.

Természetesen önmagában a flossingolás nem feltétlenül elengedő kezelési módszer, érdemes kiegészíteni a terápiát többféle manuális technikával, lágyrész kezeléssel, illetve aktív tornával is. Hiszen ezek együttes alkalmazásával, szakember segítségével képesek vagyunk a rehabilitáció során a leghatékonyabb eredményt elérni.

 Részletesebben fogalmazva, ezen technika alkalmas #ínhüvelygyulladás, #alagút szindróma, különböző csukló, könyök, váll- ízületek, csípő, térd és boka traumatikus esemény szövődményeként kialakult gyulladásos panaszainak enyhítésére és megszűntetésére.

 Mikor személyesen beszélek ügyfelemmel, mindig hangsúlyozom, hogy nem én gyógyítok. A gyógyítás folyamatát segítem beindítani. Minden esetben maga a páciens öngyógyító folyamata a mérvadó. Hozzám fordult egy 40-es fiatalember akit a barátnője küldött hozzám. Nem részletezem a problémáját. Csak annyit írok le, hogy sebész műteni akarta. Vendég felkeres. Elmagyarázom a folyamatot, mit és hogy teszek. Lelkesen bólogat, bár szemeiben látom a kételyt. Első alkalmat követően e-mailban a következőket írta:  “Kedves Győző. A megbeszéltek szerint írok az állapotomról. A  kezem fájdalma kb 5-ére csökkent  este tudtam aludni .A tenyeremből mintha arrébb  ment  volna a csuklom felé .Nagyon pozitív a gyógyulás. Ķöszönöm.”. Következő alkalommal ismételt terápia, minek után fel hívott, s a telefonban azt mondta, “Győző, én ebben nem hittem, de döbbenet, hogy semmi baja a kezemnek.” Ezen esetek éltetnek és visznek előre. Persze azt is tudni kell, hogy a tudás meg tanít arra, hogy mennyi mindent nem tudok még. Így folyamatosan azt nézem merre tova, tanulás szempontjából. Terv és képzésre való jelentkezés már az idei évre meg is van. Örülök, hogy sok kolléga jár hozzám, így tudok velük szakma konzultációt végezni. Persze sok más csatorna is akad konzultációra lehetőségem. Légyen az terapeuta, vagy orvos. Lényeg, hogy ha valami nem tiszta számomra, akkor van kihez fordulnom szakmai tanácsért.

Említettem a Flossingal kiváló és gyors eredményt lehet elérni az ínhüvelygyulladás esetén. Kicsit mélyüljünk el mi is az ínhüvelygyulladás.

Fiziológiai háttér:

Az íngyulladás kialakulásában nagyrészt az inak túlterhelése, egyoldalú, visszatérő mozgások, ismétlődő mikrotrauma, minimális sérülés szerepelhet, mint oki tényező. Sokszor nem szükséges nagyon nagy terhelés, ha előtte mozgásszegény életmódot folytatott valaki, akár kisebb megerőltetés hatására is kialakulhat. Sok esetben jelentős trauma sem kell, elég akár a hosszas számítógép használat, az „egerezés” miatti enyhe túlerőltetés.

A leggyakoribb előfordulási hely a vállízület körüli izomzat inai, a bicepsz ín, a csukló, a kéz és ujjak hajlító és feszítő inai, a lábfeszítő izmok inai, valamint az Achilles-ín lehet.

Különböző, úgynevezett anyagcsere betegségek is hajlamosíthatnak az inak elváltozásainak kialakulására, mint a cukorbetegség vagy a köszvény. Az ízületek gyulladásos betegségei (úgynevezett artritiszek) is társulhatnak az inakat érintő eltérésekkel. A gyulladás hátterében fertőzés ritkábban fordul elő, de az inak helyi sérülésénél gondolni kell rá.

A gyulladás általában középkorúak esetében jelenik meg, mikor az inak már sérülékenyebbek, rugalmatlanabbak, de ha fennállnak a hajlamosító okok, akár fiatalabb életkorban is kialakulhat.

Az ínhüvelyben alakul ki a legtöbb esetben a gyulladás, az ereknél a fokozott vérkeringés miatt. Az ínszalagokban kevesebb sejt fordul elő, itt ritkábban tapasztalhatjuk a gyulladás fellángolását. A beteg számára a gyengébb és a nagyon fájdalmas érzés közt van az érzete. Kisebb vagy nagyobb mozgáskorlátozottsággal párosulva. Bőrpír, melegség érzet a gyullad területen és akár némi duzzanat is tapasztalható. Ha krónikussá válik a gyulladás, abban az esetben a környezetében lévő ízületi kopással, annak gyulladásával is társulhat.  Mindez függ a gyulladás mértékétől.

Most nézzük az esetleges lelki okokat is:

“az-az érzésem, túl sokat kívánnak tőlem; elutasító lelki magatartás a munkával szemben; engem, túlterhelnek és kihasználnak”

Ha és amennyiben alkalmazott vagy, abban az esetben ezen megfogalmazás teljesen egyértelmű. Mennyünk arra az esetre ha éppen saját vállalkozást folytatsz.

·  Mi nem megy nekem egyszerűen tovább? – Megfelelő vállalkozásban vagyok. Eleget teszek partnereim, vendégeim elvárásának, megfelelő vezető vagyok, amit teszek az jó? –

·  Milyen mértékben várok el túl sokat magamtól, vagy várnak el tőlem mások?

·  Úgy érzem, hogy kihasználnak, vagy túlterhelnek?

·  Félek-e attól, hogy elégedetlenségemnek hangot adjak?

·  Milyen mértékben várok el munkámért vagy teljesítményemért köszönetet és elismerést, s vajon megkapom-e?

Tulajdon kép a következő mondattal lehet összegezni a fenti kórkép lelki hátterét:

– Nem engedsz utat cselekvőképességednek –

Fiziológiailag egészen könnyen lehet segíteni a tűnetek gyors és hatékony megszűntetésén. Viszont a tűnetek létrejötte nem más mint a test fizikai jelzése a fenti lelki komplikáció eredetre vonatkozólag. Vagyis ha megszűntetjük a fizikai háttér gyulladást, minek által nincs fájdalom a test keres majd más területet mellyel szintén jelez nekünk, hogy baj van. Vagyis amikor fel keresel és beszélgetünk, otthon mélyülj el kissé és merj változtatni eddigi, akár munkásságodon és hozzáállásodon is.

Én azért vagyok, hogy segítsek.

Amit egyszer gondoltam, azzá váltam – amit most gondolok, az leszek-

(By Buddha)

Scroll to Top