Mi, vagyis ki az a #terapeuta?

A szó eredete latin: therapia (betegápolás), görög: therapeia (gondozás, kezelés)  eredetű szó. Létezik többek közt gyógyszeres kezelés, elme, vagyis pszichoterápia, mely gyógyszeres és/vagy lelki terápiával és az általam végzet manuál terápia is, mellyel segitünk a rászorulókat. Ma már rengeteg szakirány rendelkezik terápiás lehetőséggel. Felsorolásukkal nem terhelném olvasóimat, mivel igen hosszú lista lenne! Ami pedig számomra az egyik legfontosabb a fizikai terápia, azon belül is főleg a manuál terápia (latin: manus = kéz szóból származik). A terápia más megközelítésből, a  görög szóból jön a Latin közvetítéssel, mely jelenthet, jelent is szolgálatot. El is értem mondandóm lényegi részére, mint hogy ki is az a terapeuta!? Olyan szakember ki megfelelő képzettségével, szaktudással és szemlélettel gondoz, ápol, kezel, illetve szolgál. Igazán a szavak értelmezési felsorolásában nem leltem rá, de számomra a legmegfoghatóbb, értelmezhetőbb és egyben, amivel azonosulni is képes vagyok, nem más, mint a „SEGÍTŐ”!

Igen „segítő”.

Mint fenti mondatomból is kiérezhető, nagy általánosságban e blogomban nem magával a terápia szó jelentésével foglak untatni, hanem azon tényezőre szeretnék betekintést engedni, remélhetőleg, hogy én miként látom önmagam „#Mozgás-és masszázs terapeuta”-ként.

Akik terapeutát keresnek fel önszántukból, vagy akár orvosi utasításra, azok valamilyen területen, pszichés, vagy fizikai problémáik révén segítségre szorulnak.

Életem nagy részében a segítés, központi szereppel bírt. Hozzá kell tennem, hogy alapjaiban véve nézőpontom szerint minden ember a maga módján segítő. Szülőként, jó esetben segíti gyermeke testi, lelki és pszichikai fejlődését. Dolgozóként, kollégái, főnökei, vagy csak szimplán a cég segítségére van, annak ellenére, hogy ezért ellenszolgáltatást is kap. Továbbá ott van a szociális közeg melyben él. Barátainak, rokonainak és közeli vagy akár távoli ismerőseink is így, vagy úgy segítségére vagyunk. Kérdezheted most, de ez hogy is? Mondjuk, János nap van és a barátod e keresztnév viselője. Írásban (bármely közösségi platform segítségével) vagy telefonon felhívva, felköszöntöd. Nem tettél mást, mint tudattad vele, hogy számodra ő fontos szerepet tölt be melynek következtében örömet okoztál számára. Vagyis, némi boldogság hormontermelés következhet be nála, mely által segítettél a napját jobbá, szebbé, vagyis boldogabbá varázsolni. E fenti példával remélhetőleg tudtam veled érzékeltetni, hogy miért is gondolok minden embert segítőnek.    

Felgyorsult, rohanó világban élünk. Sokkal több input ér minket napjainkban, mint mondjuk, akár 20-30 évvel ezelőtt. Vegyük, mondjuk a mozgást. Tételezzük fel, hogy eltökélted a mai naptól beiktatod életedbe a mozgást, mert egészségesebb akarsz lenni. XXI. századi emberként beírod a Google keresőbe az általad áhított egészséges életmódhoz szükséges mozgásokra szorítkozó címszavakat! Nos, szinte látom, mennyire leesik az álad a rengetek és annál is szerteágazóbb találatok száma révén. Kapkodod a levegőt és szikráznak szemeid is. Olvasol és olvasol s harmadnap is csak olvasol. Majdnem minden cikk egy megbízható, szavahihető szakember által van feléd közvetítve. Reggel fuss. Délben fuss. Ja, a futás nem is egészséges. És így tovább. Közben szétnézel baráti társaságodban és akár rokonaid közt is, ki mit sportol, mozog. Jó esetben kellő mértékben mérlegelsz, és nem vágsz bele az első instrukcióba, amit az interneten felleltél. Rájössz, hogy ez nem is annyira egyszerű! Nagy valószínűséggel segítségre van szükséged, vagyis tanácsadásra! Testi-lelki egyensúly, szociális, társadalmi helyzeted és sok egyéb más felmérésével tud egy megfelelő szakember támogatásodra lenni azon kérdésben, hogy légy egészségesebb, mit és hogy mozogj! Szóval. Igen, jól látod. Nem is annyira egyszerű!

Így működik egy terapeuta. Jobban fogalmazva valahogy így kéne.

Holisztikusan szükséges szemlélni a segítség kérőt! Részleteiben: van anyagi, energetikai és szellemi hatás, melyek felmérése elengedhetetlen, hogy megfelelő terápiát tudj javasolni. Ha bármely síkon működészavar keletkezik, az diszharmóniához vezet. Az egyensúlyvesztés pedig az egész szervezetet érinti. Az, hogy fáj a válla és ezt mondjuk ki is tesztelem, nagyon is csekély információ. Tudnom szükséges a szociális, családi múltját, jelenét, tervezett jövőjét. Persze mindezt az első alkalommal maximum csak is címszavakban célzott kérdésekkel. Van, mit nem kell kérdezni, mert ha megfelelő figyelmem hárul a panaszosra, akár szavakkal, akár testbeszéddel sok mindent elárul számomra. Sokkal könnyebb akár egy masszázzsal, vagy más mozgásszervi terápiával kezelni e szemlélettel az embert! Szükséges az emberi test anatómiai felépítésének és ezek funkciójának ismerete, de talán nem árt, ha némi pszichológiai tanulmánnyal is rendelkezel. Persze nem szükséges pszichológiát tanulnod. Személyem, kineziológiát is tanult és persze gyakorlattal is rendelkezem, illetve legfrissebb tanulmányaimmal „Life Coach képzés” által bővítettem terápiás lehetőségeim.  Ezáltal neked olvasónak kitűnhet, hogy folyamatos képzések révén mind a fizikai mind pedig a szellemi sík megismerésének birtokában vezethetlek el egy harmonikus, kiegyensúlyozott állapothoz.

Pavlov: „A szervezet pszichés és szomatikus értelemben teljes egység… „

Scroll to Top